ARTIKKELI JUSSI PELTONEN

Jussi Peltonen

Soolosellisti

Mikä innosti sinut opiskelemaan muusikoksi? 

Nuoresta alkaen soittelin kontrabassoa isäni Lasse Peltosen kansanmusiikkiyhtyeessä, Peuralan Pelimanneissa. Yhtyeen mukana tuli kierrettyä kesäisin kansanmusiikkifestivaaleja, niin Spelit, Kaustiset, Sepän Soitot ja monet muut kansanmusiikkitapahtumat vuosien ajan. Samassa yhtyeessä soitti muuten viulua vaimoni Raili. Seinäjoen Orkesterissa Antti Vainion tarkan tahtipuikon alla sekä musiikkileireillä syttyi kipinä klassisen musiikin harrastamiseen. Kesäisin opiskelin kolmella musiikkileirillä, joiden vaikutus ammatinvalintaan oli ratkaiseva. Myöhemmin olen ymmärtänyt millainen taloudellinen satsaus se oli vanhemmiltani. 

Mikä on parasta orkesterimuusikon ammatissa?

Parasta muusikon ammatissa on oppia tuntemaan monisatavuotiset juuret ja huomata, että parhaat asiat pysyy ja paranoo. 

Mitkä ovat olleet mieleenpainuvimpia elämyksiä muusikon urallasi?

Toimintani musiikin parissa on ollut laaja alaista koko ajan ja koen, että sekä soittaminen että opettaminen kuuluvat muusikkouteeni saumattomasti täydentäen toisiaan. Seinäjoen kaupunginorkesterin konsertit ja yhteistyö Vaasan kaupunginorkesterin kanssa ovat löytäneet yleisönsä. Työni kohokohdat löytyvät niin oppilaiden matineoista kuin myös Seinäjoen kaupunginorkesterin konserteista sekä oman perheeni musiikkielämästä ja omien tilaussävellysten esityksistä Ensemble Artesin kanssa. Eräs mieleenpainuvimmista esiintymisistä on ollut Jean Sibelius -konsertti Kurikan ammattikoulun sähköpuolen opiskelijoille. Esiintyessämme triolla Chilen tangofestivaaleilla tunnelma oli katossa, kun yleisö lauloi ”Volver”-tangoa soittomme tahdissa. Kesälomani olen viettänyt orkesterimontussa Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissa vuodesta 1986 lähtien ja saanut tutustua oopperakirjallisuuden mestariteoksiin. 

Mitä teet vapaa-aikanasi?

Vietän vapaa-aikani kiertäen ympäri maakuntaa opettamassa sellonsoittoa. Luontoon liittyvät harrastukset kuten metsästys, kalastus, vesiensuojelutyö, metsätyöt ja melonta ovat oiva vastapaino soittohommille.

Soittajat

Antti Laasanen

Konserttimestari

Tutustu

Hanna Kankaanpää

II viulun äänenjohtaja

Tutustu

Ilkka Vainio

Alttoviulun äänenjohtaja

Tutustu

Jussi Peltonen

Soolosellisti

Tutustu

Jussi Haavisto

Kontrabasson äänenjohtaja

Tutustu

Martha Effe

Huilun äänenjohtaja

Tutustu

Ilkka Turtiainen

Oboen äänenjohtaja

Tutustu

Krister Aho

Klarinetin äänenjohtaja

Tutustu

Seppo Istukaissaari

Käyrätorven äänenjohtaja

Tutustu

Jouko Viljanen

Fagotin äänenjohtaja

Tutustu