SKOR 2024

El Tango – Astor Piazzolla 100 v. 28.10.2021 klo 19 Seinäjoki-sali

Esittely

EL TANGO on kertomus särkyneistä sydämistä ja hukkaan heitetyistä toiveista, jossa lohtua tuo köyhälistön korttelien synnyttämä musiikki.

Astor Piazzolla (1921–1992) oli argentiinalainen säveltäjä, sovittaja sekä huippulahjakas bandoneónisti. Hän oli tangomusiikin ikuinen kapinallinen, joka rohkeni rikkoa rajoja perinteisen tangon, jazzin ja länsimaisen taidemusiikin välillä. Hän kehitti sataman ravintoloiden tangomusiikista 1950-luvulla uuden tyylin, joka tunnettiin nimellä tango nuevo (suom. uusi tango). Taidemusiikin yhdistäminen tuliseen tangoon ja jazzin vapaaseen improvisaatioon sai aikaan valtavan myrskyn tangokonservatiivien piireissä, joissa Piazzollan koettiin menneen pilaamaan vanhat perinteet. Sittemmin tästä tangon uudesta suunnasta, kertakaikkisen ainutlaatuisesta yhdistelmästä urbaania, aggressiivistakin sykettä ja viiltävää haikeutta, on tullut Argentiinan kansallisaarre ja maailmanlaajuinen ilmiö.

Seinäjoen kaupunginorkesteri, bandoneontaiteilija Henrik Sandås ja kokeellisista projekteistaan tunnettu, laulava ja runoja lausuva viola da gamban soittaja Mikko Perkola yhdistävät voimansa konsertissa, jossa kuullaan riipaisevaa runoutta Piazzollan kauneimpien sävellyksien siivittämänä. Konsertissa kuullaan Piazzollan ángel ja diablo-sarjat, Sandåsin uusia sovituksia Piazzollan teoksista Ernesto Sabaton ja Jorge Luis Borgesin teksteihin sekä Mikko Perkolan uutta, omaa tuotantoa. Perkola on yksi Suomen tämän hetken persoonallisimpia muusikoita – taiteilija, joka haastaa vanhoja rakenteita ja etsii jatkuvasti uutta. Perkola on viime vuosina tehnyt yhteistyötä mm. UMO:n, Jukka Perkon, Kari Ikosen ja FIBO:n kanssa. Henrik Sandås on bandoneontaiteilija, jonka puhutteleva soittotyyli ja tunteelliset tulkinnat ovat saavuttaneet suosiota ympäri Eurooppaa, Venäjää ja Etelä-Amerikkaa. Hän on yksi Suomen kysytyimmistä tango nuevo -spesialisteista ja omistaa myös paljon aikaansa musiikin sovittamiselle ja orkestroinnille. Satoja vuosia vanhan viola da gamban, argentiinalaisen tangon bandonéonin ja ihmisen ikiaikaisen instrumentin, lauluäänen sävyt sulautuvat orkesterin instrumenttien luomaan kudokseen. Tästä syntyy ainutlaatuinen, mukaansa tempaava tarina, joka pitää sisällään taiturimaisia, intohimoisia ja sielukkaita tulkintoja Piazzollan ympäri maailmaa rakastetuista sävelistä.

Teksti: Janne Ahtonen

Liput

20/15 €

Huomiot

Konsertteihin voi ostaa lippuja ennakkoon SKORin toimistosta.
 Liput netistä: www.lippu.fi

Tapahtuman luonne

Tapahtumaan käy kausikortti

Muusikot

SKOR
HENRIK SANDÅS, bandoneon ja johto
MIKKO PERKOLA, laulu, lausunta ja viola da gamba

Teokset


A. Piazzolla: Primavera porteña (sov. H. Sandås) | Suite angeles y diablos (sov. H. Sandås) | A. Piazzolla / E. Sabato: Introduccion a Heroes y tumbas (sov. H. Sandås) | A. Piazzolla: Fugata (sov. H. Sandås) | A. Piazzolla / J. L. Borges: El Tango (sov. H. Sandås) | A. Piazzolla: Mumuki (sov. H. Sandås) | M. Perkola / P. Neruda: Anna minulle | Mikko Perkola / Pablo Neruda: Aioin kuolla | Mikko Perkola / Pablo Neruda: Vettä, unta | A. Piazzolla: Invierno porteno (sov. H. Sandås)

OHJELMISTOSSA

Tutustu myös