Romantiikan aallonharjalla

#skorromantiikanaallonharjalla

”Risto-Matti Marin on vaivihkaa ja suurempaa meteliä itsestään pitämättä noussut pianistiemme terävimpään kärkeen”. (Risto Nordell / Suomen Kuvalehti 11.10.2019)
Taiteilijavieraaksi saapuvan huippupianistin suunnittelemassa ohjelmassa kuullaan romantiikan ajan huippusäveltäjien luomuksia. Risto-Matti Marin avaa ajatuksia ohjelmiston takaa ennen konserttia teos- ja taiteilijaesittelyssä.

RISTO-MATTI MARIN

Risto-Matti Marin (s. 1976) ”on vaivihkaa ja suurempaa meteliä itsestään pitämättä noussut pianistiemme terävimpään kärkeen” (Risto Nordell /Suomen Kuvalehti 11.10.2019). Marin on tehnyt monia kansainvälistä huomiota saaneita soolopiano- ja kamarimusiikkilevyjä, sekä äänitteitä Yleisradiolle. Marinin ohjelmisto ulottuu barokin ja klassisromanttisen kauden perusteoksista nykymusiikkiin, ja mukana on monia harvinaisuuksia mm. transkriptioiden genrestä.

Marin valmistui kunniamaininnalla musiikin tohtoriksi Sibelius Akatemiasta vuonna 2010. Konsertoinnin ohessa Marin luennoi, pitää mestarikursseja, ja toimii tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa ja Lauttasaaren musiikkiopistossa. Marinin opettajia Kuopion Konservatoriossa olivat Jouni Räty ja Jaakko Untamala. Sibelius-Akatemiassa hän oli Erik T. Tawaststjernan ja Teppo Koiviston oppilaana. Soolopianistina, solistina ja kamarimuusikkona (erityisesti saksofonisti Olli-Pekka Tuomisalon kanssa), Marin on kantaesittänyt lukuisia nykymusiikkiteoksia, joiden säveltäjiin on kuulunut suomalaisen nykymusiikin kärkinimiä kuten Eero Hämeenniemi, Sebastian Fagerlund ja Matthew Whittall. Vuonna 2017 Whittall omisti pianokonserttonsa ”Nameless Seas” Angela Hewittille ja Risto-Matti Marinille, ja Marin soitti teoksen Euroopan ensiesityksen marraskuussa 2017 Olari Eltsin johtaman RSO:n solistina. Marraskuussa 2019 Marin puolestaan kantaesitti Alexander Culpon pianolle ja jousiorkesterille säveltämän teoksen ”Mundus Imaginalis” Eltsin johtaman Kymi Sinfoniettan solistina.

Viime vuosina Marin on tehnyt ensilevytyksiä suomalaisista pianoteoksista. Nykymusiikkilevy ”Sixth Sense” julkaistiin 2018 ja romanttisten suomalaisteosten ensilevytyksiä sisältänyt ”Hidden Treasures” puolestaan 2019 syksyllä. Molemmat mainitut levyt saivat Emma-ehdokkuudet parhaan klassisen albumin kategoriassa, ja ”HiddenTreasures” valittiin vuoden parhaisiin levyihin sekä Helsingin Sanomien että Music Finlandin listauksissa.

Helmikuussa 2021 julkaistiin Toccata Classics -merkillä neljäs ja viimeinen CD kokonaislevytyksestä, joka sisältää Lisztin oppilaan August Stradalin (1860-1930) tekemät transkriptiot soolopianolle Lisztin sinfonisista runoista, kaikki teokset ensilevytyksinä.

16.2.2023
klo 19:00
Seinäjoki-sali

LIPUT

20/15 €

Osta lippuja: Lippu.fi

HUOMIOT

Teos- ja taiteilijaesittely klo 18:15 Seinäjoki-sali, Mari Taivalmaa

TAPAHTUMAN LUONNE

Tapahtumaan käy kausikortti
Taiteilijavieras

MUUSIKOT

SEINÄJOEN KAUPUNGINORKESTERI
RISTO-MATTI MARIN, piano

TEOKSET

Franz Liszt:
2 legendaa
Richard Wagner:
Siegfried idylli
Johannes Brahms:
Pianokvartetto nro 1 g-molli, op. 25