Johanna Kärkkäinen

huilun äänenjohtaja, sijainen

Mikä innosti sinut opiskelemaan muusikoksi?
Isäni soittaa käyrätorvea. Hän ei valinnut ammattimuusikon uraa, mutta hänellä on säilynyt suuri into musiikkia ja soittamista kohtaan. Isäni kannusti minua hakemaan musiikkiopistoon syntymäkaupungissani Lieksassa.

Muistan, kun kuulin ensimmäistä kertaa Claude Debussyn runollisen ja impressionistisen soolohuiluteoksen Syrinx. Kyseinen teos teki minuun vaikutuksen visuaalisuudellaan ja väreillään. Havaitsin jo nuorena, että musiikki ja kaikki taidemuodot voivat ilmaista syviä ja näkymättömiä tasoja ja ne muuttavat tekijäänsä ja kokijaansa. Olen nuoresta asti ajatellut, että taide edellä pitää mennä ja täytyy olla rohkeutta tehdä omalla äänellään.

Päätös ja innostus lähteä opiskelemaan klassista musiikkia syntyi siis kohdallani oikeastaan intuitiivisesti. Päätin luottaa tunteeseeni, että tälle polulle minun täytyy lähteä. Olen muusikon työni ohella nykyisin myös runoilija ja rakas Syrinx onkin pysynyt matkassa ja konserttieni ohjelmistossa mukana.

Mitkä ovat olleet mieleenpainuvimpia elämyksiäsi muusikon urallasi?
Tähän saisi tehtyä pitkän listan upeista elämyksistä, joissa minulla on ollut ilo ja kunnia olla mukana soittamassa. Muistelen lämmöllä monia kamarimusiikkikonsertteja, keikkoja ja sijaisuuksia eri orkestereissa. Mieleen ovat jääneet myös hienot ulkomaan matkat, kuten esimerkiksi Kiinan kiertue Sinfonia Lahden kanssa vuonna 2015. Myös useat pienimuotoiset konsertit ovat olleet mieleenpainuvia, kuten soolohuilumusiikkia ja runoutta yhdistelevä konserttini kauniissa Lucignanon kaupungissa Italiassa.

Mitä teet vapaa-aikanasi?
Luen kirjoja ja kirjoitan runoutta. Tykkään lisäksi käydä taidemuseoissa ja konserteissa. Aina on mukavaa myös rentoutua katsoen elokuvia, laittaen ruokaa ja kuunnellen soulia, jazzia ja funkia. Välillä yritän muistaa myös kuntoilla ja lenkkeillä.

Mikä on parasta orkesterimuusikon ammatissa?
Musiikki, työkaverit ja vuorovaikutus yleisön kanssa.

Olen iloinen, että saan työskennellä näiden hienojen ja kannustavien Seinäjoen kaupunginorkesterin kollegojen kanssa, oppia heiltä ja kehittyä muusikkona. Pidän siitä, että orkesterisoitto on taitavaa yhteispeliä, joustavuutta ja sulautumista.

Usein mietin, kuinka onnekas olen, että saan työkseni soittaa upeaa musiikkia näiden hyvien tyyppien kanssa, ja vieläpä aivan ihanalle yleisölle! Mielestäni orkesterimuusikon työssä yhdistyvät käsityöläisammatti ja aineettoman kulttuuriperinnön vaaliminen ja jatkaminen. On hienoa tehdä tätä työtä.